Ga naar hoofdinhoud

Zit je minder lekker in je vel? Geniet je niet meer echt van alles, voel je je vlak en kan steeds meer je gestolen worden? Voel je je schuldig en herken je een gevoel van falen? Dan is er de kans dat je een depressie hebt, of althans depressieve klachten. Op internet kan je relatief makkelijk een depressie test vinden. Toch is het raadzaam om je klachten ook in een intake te laten objectiveren. Alhoewel depressieve klachten vanzelf over kunnen gaan, betekent dit doorgaans dat de depressieve klachten ook vaker terugkomen. Depressie behandeling kan je sneller van je klachten afhelpen, maar ook een bijdrage leveren in het voorkomen van een terugval en het maken van een stap vooruit.

Behandeling op maat

Bij depressieve klachten is het vaak zo dat iemand of al volledig passief ‘op de bank’ zit (vaak met steeds engere gedachten). Of nog wel actief is, maar zich steeds meer afvraagt of dit nou alles is en bezig is met wat er mist. Alsof je nog maar wat rond dobbert en je je richting mist. In dit laatste geval kunnen de gesprekken je helpen je koers te bepalen. Dan kijken we wat voor jou belangrijk is en welke belemmeringen je misschien ervaart om de nodige stappen te kunnen verwezenlijken. Door je leven gevoelsmatig weer in handen te nemen, kan je snel weer een gevoel van perspectief gaan ervaren. In het eerste geval (van te grote passiviteit) is het eerst zaak om ondanks je klachten je activiteitenniveau weer langzaam op te gaan bouwen en om daarna verder te kijken.

Depressie als gevolg van burn-out

Ook kan het zijn dat je misschien niet méér doet dan het jaar ervoor, maar dat het door een gebrek aan richting, waardering of voldoening steeds zwaarder valt om alle ballen in de lucht te houden. Op dat moment zal je draagkracht snel minder kunnen worden. Dan ligt overbelasting en burn-out (ook) op de loer. Het is dan goed om niet te lang met je klachten of twijfel door te blijven lopen. Je bent bij mij welkom om een inschatting te laten maken van waar je staat en wat je waarschijnlijk nodig hebt om het tij te kunnen keren en je leven weer in handen te nemen. Hiermee gaan we dan samen aan de slag.