Ga naar hoofdinhoud

Bij een trauma denken we aan hele heftige gebeurtenissen, waarbij iemand doodsangsten of extreme machteloosheid heeft moeten doorstaan en waarvan de herinnering zich maar onwillekeurig (in nachtmerries, flashbacks of gevoelsherinneringen) aan je blijft opdringen. Dit kan zowel een eenmalige gebeurtenis betreffen (zogenaamd type I trauma), als een langere periode van nare gebeurtenissen (type II trauma). Alhoewel bovenstaande de duidelijkste vorm is van PTSS, zijn er ook meer subtiele vormen die vaak ook door behandelaars gemist worden. Dit is erg jammer, omdat traumatherapie (zoals EMDR) vaak wel nodig is om hier weer vanaf te kunnen komen. PTSS-klachten kunnen zowel ontstaan door meer recente gebeurtenissen, als door gebeurtenissen uit je verleden/ jeugd. Het kan dus zelfs zo zijn dat je pas jaren later posttraumatische stressklachten ontwikkelt.

Symptomen PTSS

Als je merkt dat je met schuldgevoelens rond loopt, allergisch bent geworden voor bepaalde specifieke prikkels, één specifieke gebeurtenis van een herinnering je gedachten domineert, of dat je het idee hebt dat je zelfvertrouwen wel een erg plotselinge knak heeft opgelopen (gevoelens van waardeloosheid), dan zou je aan de diagnose depressie kunnen voldoen, maar dan is traumatherapie middels EMDR vaak een veel effectievere (en ook nodige) behandelmethode. Traumaklachten herken je dus niet alleen aan herbelevingen, maar ook aan klachten die aan andere diagnoses doen denken.

Alhoewel er twee evidence-based behandelingen zijn voor PTSS, te weten Imaginaire exposure en EMDR, kiezen de meeste cliënten voor de laatste. Dit omdat het (toch) minder intensief is en vaak ook sneller werkt. Lees hier meer over EMDR.

EMDR bij ouders van een huilbaby

Een specifiek voorbeeld van een minder evident trauma, maar waar ik zeer goede resultaten mee heb geboekt, is EMDR bij ouders van een huilbaby. Omdat ik hier steeds meer van overtuigd ben geraakt dat dit iets heel belangrijks is, zowel voor de ouder, maar ook voor het kind, heb ik het op me genomen om hier een bewustzijnscampagne voor op te zetten. Lees hier verder over deze campagne.

De vele toepassingen van EMDR

Verder is EMDR vaak een belangrijk onderdeel bij het verwerken van pestervaringen (ook op het werk). En soms kan een natuurlijk rouwproces niet goed op gang komen als in gedachten zich één aspect van bijvoorbeeld het overlijden zich aan je blijft opdringen. Dit zijn voorbeelden waarvan het soms niet gelijk duidelijk is dat er sprake is van een traumadynamiek. Daarnaast wordt EMDR steeds vaker toegepast bij andere diagnoses, zoals de paniekstoornis (omdat een paniekaanval letterlijk een moment van doodsangst kan zijn) en de sociale fobie (bijvoorbeeld voor het opruimen van pestervaringen). Ook is het soms zo dat de gedachte van wat er had kunnen gebeuren je zo in je greep houdt dat dit je normale functioneren volledig ondermijnt. Alhoewel dan in de praktijk vaak gedacht wordt aan piekerstoornis of dwangstoornis, is EMDR een zeer adequaat en snel middel om je van de herinnering van dit doemscenario te bevrijden.

Herken je één van deze vormen van traumadynamiek of iets soortgelijks? Twijfel dan niet en zoek contact. Van traumatherapie is bewezen dat intensievere therapie tot sneller en beter resultaat leidt. Om deze reden zullen we vaak dubbele sessies boeken, liefst met weinig tijd er tussen. Daarnaast zijn traumaklachten niet iets wat je zelf uit kan zetten. Het is daarom zonde en jammer om er mee rond te blijven lopen.

1725424573