Ga naar hoofdinhoud

Merk je dat je relatie steeds verder de verkeerde kant opgaat? Loop je rond met een machteloos of boos gevoel of fantaseer je steeds vaker hoe het zou zijn om je relatie te beeindigen? Alhoewel elke relatie zijn ups en downs heeft kan het dan zijn dat relatietherapie de enige manier is om jullie weer met elkaar en met jullie gevoel voor elkaar in contact te brengen. En om de negatieve interacties te leren beheersen. Bij Isamu psychologen kan je terecht voor EFT relatietherapie. Deze methode is uit onderzoek effectiever gebleken bij relatieproblemen dan ’traditionele’ relatietherapie.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de stellen met relatieproblemen die voor relatietherapie durven aan te kloppen gemiddeld al zo’n zes jaar relatieproblemen ervaren. Alhoewel er hierover geen Nederlandse cijfers bekend zijn onderstreept dit wel de hoge drempel die veel stellen ervaren. Dit is erg zonde aangezien relatiestress grote gevolgen heeft voor ons welbevinden en zelfs voor onze fysieke gezondheid. Daarnaast werkt de Nederlandse regering niet mee door relatietherapie als onverzekerde zorg te bestempelen. Echter zijn de financiële gevolgen van een relatiebreuk nog altijd vele malen groter dan die van relatietherapie.

Relatietherapie richt zich traditioneel gezien op het aanleren of herstellen van constructieve of assertieve communicatie. In de door mij eveneens gehanteerde EFT methode (emotionally focused therapy) wordt gekeken hoe jullie relatieproblemen tot stand zijn gekomen en wat er hierbij bij jullie beiden (individueel) op gedrags- en emotioneel niveau gebeurt. Door je met de gevoelslaag in contact te brengen kan je zuiverder leren communiceren vanuit dit gevoel. Hiermee voorkom je de negatieve gedragspatronen en hierdoor krijgen oude gevoelens voor elkaar weer nieuwe ruimte. Het mooiste is dat je hierdoor zowel zelf als persoon zal kunnen groeien, omdat je dichter bij jezelf stil gaat staan, maar hierdoor ook als koppel weer naar elkaar toe kan groeien en de emotionele verbondenheid kan vergroten. Hiermee breng je jezelf en je relatie naar een hoger plan.

Je kan ook relatietherapie overwegen als je gevoelsmatig al de keus hebt gemaakt de relatie te verbreken, maar je deze breuk zo schoon mogelijk wil houden, bijvoorbeeld in het geval dat er kinderen in het spel zijn.

Relatietherapie wordt alleen (deels) vergoed door verzekeraars als je aanvullend verzekerd bent. Lees hier verder over EFT of kijk op www.eft.nl.

1719990671