Ga naar hoofdinhoud

Helaas is het zo dat vermoeidheid niet altijd volstaat om in slaap te kunnen komen. Vaak zit het er dan in dat mensen wel moe zijn, maar niet echt slaperig worden. Voor de meeste mensen geldt dat hun slaap tijdelijk verstoord raakt als gevolg van andere klachten. Met name stress leidt vaak tot een fysiek hogere versnelling en veel adrenaline, waardoor het steeds lastiger kan worden om in slaap te vallen. Ook kan het zijn dat het inslapen geen problemen geeft, maar dat het dan toch niet meer lukt om nog in diepe slaap te komen gedurende de nacht. Op het moment dat het slapen verstoord raakt dan neemt het gevaar op een uitputtingsreactie (burn-out) snel toe.

Ook zijn slaapproblemen vaak gekoppeld aan angstklachten en depressie. Dan is piekeren meestal de reden dat mensen niet in slaap kunnen komen. Veel mensen merken dat ze overdag nog wel afleiding voor hun gedachten kunnen vinden, maar dat in bed de afleiding weg valt en hun gedachten opeens onontkoombaar zijn. Vaak kan anders omgaan met piekeren de slaap ten goede komen.

Tot slot komt het voor dat een slaapstoornis ‘op zichzelf staat’. Niet iedereen is immers een even goede slaper en sommige mensen hebben helaas zeer ernstige slaapproblemen, zonder dat er veel aanwijsbaars lijkt te spelen.

Slaapproblemen zijn niet altijd even makkelijk te beïnvloeden. Er zijn uiteraard de algemene slaaptips (of slaap hygiëne, zoals het vaak genoemd wordt). Het is van belang om te gaan onderzoeken welke factoren je slaap kunnen verbeteren en welke factoren of gewoontes mogelijk je slaap in de weg zitten. Het gaat dan om het toepassen van de juiste strategieën en deze langere tijd proberen vol te houden. Per persoon kunnen weer andere maatregelen behulpzaam zijn; er is vaak niet één gouden ei. In het geval dat slaapproblemen vooral secundair zijn aan andere klachten dan mag je verwachten dat het slapen weer zal normaliseren op het moment van herstel (vaak pas na succesvolle behandeling). Wel is het altijd zinvol om ook tijdens de behandeling al te kijken naar slaap bevorderende interventies. Verder is het zeker van belang te kijken hoe jouw relatie met slapen is en of er eventueel negatieve gedachten (of angstgedachten) over het slapen je slaappatroon en slaapbeleving verder verstoren.

Tot slot zijn er hele stringente gedragsmatige interventies met als doel de slaap efficiëntie te verhogen (het percentage dat je daadwerkelijk slaapt als je in je bed ligt). Deze behandeling wordt over het algemeen in gespecialiseerde slaapcentra aangeboden. Het kost echter veel wilskracht en toewijding en wordt daarom normaal gesproken alleen geïndiceerd als er geen andere klachten op de voorgrond staan.

Bij Isamu is er veel aandacht voor het verbeteren van de slaap gedurende de behandeling. Of voor het anders omgaan met slaap en vermoeidheid, op het moment dat verbetering er nog niet zo 1,2,3 in zit. Op het moment dat slaapproblemen zeer ernstig lijken/blijven, zal ik je altijd aanraden je ook aan te melden bij een gespecialiseerd slaapcentrum.

1719993255