Ga naar hoofdinhoud

Sociale fobie of sociale angst is een angst die te maken heeft met een (mogelijk) negatieve beoordeling van anderen en zich vaak vertaalt in de concretere angst niet aardig gevonden te worden. Ook gaat het vaak gepaard met grote moeite om de aandacht op zich gericht te krijgen. Sociale angst kan specifiek zijn, zoals een bloos, spreek, tril of zweet angst, maar ook meer algemeen of gegeneraliseerd. Maar ook in deze brede categorie zijn er weer vaak verschillen tussen mensen: de één voelt zich het meest kwetsbaar en doorzichtig bij bekenden, terwijl de ander het eerder (of alleen) benauwd krijgt bij onbekenden. Sociale angst speelt niet alleen bij introverte of verlegen mensen: ook meer extraverte mensen kunnen er last van hebben. De CGT behandeling voor Sociale fobie is bewezen effectief. Isamu psychologen biedt deze aan.

De angst voor een negatief oordeel komt vaak voort uit een negatief zelfbeeld, waarbij aangenomen wordt dat de ander (minstens) net zo negatief over jou zal oordelen als je feitelijk jezelf veroordeelt. Onderdeel van sociale angst is een verhoogd en vernauwd zelfbewustzijn. Dit kan zulke vormen aannemen dat iemand letterlijk niet meer weet welke houding aan te nemen. Hierdoor gebeurt ook vaak waar je bang voor bent: sociaal ben je dan niet meer handig en je slaat sneller een flater met extra schaamte tot gevolg. Ook is onderdeel van dit verhoogde zelfbewustzijn de automatische aanname dat anderen ook veel met jou bezig zullen zijn. Vaak is wat dit betreft sprake van een overschatting.

In de behandeling leer je je aandacht te herrichten, om van het verhoogde zelfbewustzijn af te komen. Maar ook om te onderzoeken of je (automatische) angstgedachten wel helemaal kloppen. Dit zowel in theorie, maar liever nog in praktijk (omdat nieuwe leerervaringen nu eenmaal meer opleveren). Een belangrijk thema is (sociaal) perfectionisme. Daarnaast is aandacht voor assertiviteit een waardevolle aanvulling.
Verder zal er ook gekeken worden naar je (leer)geschiedenis, waarbij EMDR een middel is om hiervan losser te kunnen komen. Tot slot is het ook heel belangrijk om stil te staan bij de sterke kanten van je sociale gevoeligheid, waar je uiteraard niet vanaf hoeft te komen.

1718818595