Een zwangerschap en bevalling is vaak een bijzondere en emotionele tijd. Er kunnen echter zowel psychische klachten ontstaan voor de bevalling (prenatale klachten) als na de bevalling (postnatale klachten).
Zo kan de zwangerschap zeer stressvol en onzeker zijn. Dit wordt vaak nog verder ersterkt door hormonale schommelingen. Gezien de gevolgen die stress voor het ongeboren kind kunnen hebben, voelen veel moeders zich bezorgd en bezwaard over hun stressklachten. Behandeling kan je helpen je angst en zorgen te beperken en om zo goed mogelijk met stress om te leren gaan. Zo ben je zo goed mogelijk voorbereid op de bevalling.
Het kan zijn dat je een bepaalde kwetsbaarheid hebt voor psychische klachten, die op het moment van je zwangerschap (of na je bevalling) duidelijker naar voren komt. Ook kan het zijn dat je een specifieke angst of zorg hebt, waar je een hulpvraag voor hebt. Een voorbeeld kan zijn dat je enorm opziet tegen je (eerste) bevalling. Verder is deze periode vaak een hooggespannen tijd, qua verwachtingen. Als het dan anders loopt dan gedacht kan dit maken dat je het lastig vindt om hierin een juiste vorm te vinden.
Ook kan het zijn dat je merkt dat je een eerdere zwangerschap of bevalling nog niet goed verwerkt hebt. Helaas komt het ook voor dat een zwangerschap of bevalling niet goed is gegaan en zelfs dat het kindje het niet heeft gered. Uiteraard is dit een enorm grote klap om te verwerken. Behandeling kan je hierin ondersteunen en een kader bieden. EMDR is dan vaak de aangewezen techniek. Ook kunnen er somberheidsklachten ontstaan rondom en na de geboorte. Dit kan variëren van de lichtere baby blues tot een volledige postnatale depressie.
Tot slot is het ouderschap uiteraard ook een belasting op zich en brengt het vaak een enorme verandering teweeg binnen je relatie. Hiervoor kan relatietherapie ondersteunend zijn. Dit om met deze veranderingen om te leren gaan en om een nieuw evenwicht binnen je relatie te vinden. Ook voor relatietherapie kan je bij Isamu terecht.